De etiquette van bretels
Bretels zijn een mooie accessoire. Ze geven niet alleen je outfit een persoonlijke uitstraling, ze zijn ook nog eens heel functioneel. Net zoals een riem houden ze de broek op, maar in tegenstelling tot een riem knellen ze niet in de taille. Bretels zijn niet alleen een luxe en praktische accessoire, we zien bretels ook steeds meer in het modebeeld verschijnen. Op de catwalk en in de modebladen worden bretels volop als stijlaccessoire gebruikt. Tegenwoordig worden vrijwel enkel Y-vorm bretels gemaakt, bretels met 2 voorbanden en 1 achterband. Vroeger werden ook X-bretels gemaakt; 2 banden kruisten elkaar op de rug, waardoor zowel voor als achter 2 banden aan de pantalon bevestigd konden worden.
Al zo'n 3 eeuwen lang zijn bretels een onderdeel van onze garderobe. Niet zo vreemd want naast hun praktisch nut spelen ze ook een modieuze rol en worden ze bij bepaalde gelegenheden volgens de etiquette verwacht. Alhoewel bij tijd en wijle en afhankelijk van de modische tendens ook dames bretels dragen, treffen we dit kledingstuk voornamelijk aan in de mannengarderobe. Bij casual gebruik zijn er geen regels bij het dragen en kies je wat jouw modisch hart je ingeeft, bijvoorbeeld op een spijkerbroek of chino, misschien zelfs met een pochet of op een v-hals trui. Ook met carnaval zijn bretels in Nederland razend populair. De volgende 'kostuums' kennen echter wel een zekere dress code: jaquet, rokkostuum en smoking.
Dat is allemaal mooi. Maaruh... hoe hoort het nou eigenlijk?
De 3 do's en don'ts
Laat je riem thuis
Met stip op nummer 1: bretels en een riem hoor je niet tegelijk te dragen. Het is net zoals als dat je 2 paar sokken over elkaar draagt. Bretels hebben namelijk dezelfde functie als de riem.
Zichtbaar of onzichtbaar
Op nummer 2 staat een regel die veel mensen niet al te nauw nemen en toch ook ietwat achterhaald te noemen is. Bretels horen volgens de etiquette namelijk bedekt te zijn. Of het nu met een colbertjasje of trui is. Officieel mogen ze niet zichtbaar zijn. Deze ´regel´ is ontstaan in 1893 in Londen. De hete zomer zorgde ervoor dat Engelse kantoormedewerkers massaal hun jasje uitdeden. De link bretels versus arbeider werd snel gelegd. Bretels lieten zien dat je tot de werkende klasse behoorde, en dat was niet chique. Hier lees je meer over de geschiedenis van bretels.
Tegenwoordig zijn bretels juist heel erg trendy en mogen ze juist geshowd worden. Jort Kelder laat zien hoe het moet. In het verleden heeft hij ´Hoe heurt het´ gepresenteerd, bretels mogen...uh moeten!
Lederen patten
Op nummer 3 staan de knoopsluitingen. Het is geen harde etiquette, maar officieel zijn bretels voorzien van een lederen lus aan de uiteinden. Deze lederen lus moet aan de knoopsgaten bevestigd worden, die zich aan de binnenkant van de tailleband van een pantalon bevinden. Echter zijn tegenwoordig niet alle bretels voorzien van zo'n lederen lus. Er zijn voldoende varianten verkrijgbaar die enkel voorzien zijn van klemsluitingen aan de uiteinden. Voordeel van deze klemsluitingen is dat zij op elke broek passen. Want niet alle pantalons en zeker niet alle broeken zijn uitgevoerd met knoopjes aan de binnenkant van de tailleband. Meer weten? Lees dan hier waar je op moet letten bij het kopen van bretels?